pondelok 23. januára 2012

Ošetrovanie, svetloliečba popálenín

Temer každý človek sa popálil aspoň raz v živote, pozrime sa na to, ako biolampa a svetloliečba môže pomôcť pri liečbe popálenín. Všeobecne platí, že menšie popáleniny sa hoja rýchlo. Ako to už býva, zabudne sa na ne, ale niekedy následky popálenia môžu byť veľmi vážne.

Väčšina popálenin sú povrchové zranenia, keď je poškodená len malá plocha kože. Obvykle sú spôsobené vplyvom tepla na kožu a jeho zdrojmi môžu byť slnečné žiarenie, otvorený oheň, dotyk horúceho povrchu alebo, ako sa stáva,  vriacej tekutiny (obarenie).

Liečba popálenín závisí od toho, aká hlboká a rozsiahla je popáleninová rana. Klasifikácia popálenín je v závislosti na jej hĺbke a na jej základe sa stanoví, aký forma liečby by mal byť použitá.

Najjednoduchšia forma popáleniny - popáleniny prvého stupňa, ako je spálenie od slnka. Charakteristické je začervenanie spálenej kože, ľahký opuch a určitá bolesť alebo nepríjemný pocit. Príznaky týchto popálenín odznejú po niekoľkých dňoch bez stopy.

Popáleniny druhého stupňa sa delia na povrchové a hĺbkové.
Povrchové popáleniny  -  v dôsledku opuchu, ktorý sa objaví pri poškodení ciev (kapilár), tekutina sa nahromadí pod tenkou vrstvou kože a vytvoria sa pľuzgiere. Sú veľmi bolestivé, pretože sú odkryté nervové zakončenia na mieste popálenia. Po prasknutí pľuzgierov sú rany vlhké. Nakoľko hĺbka popálenie nie je veľká,  poškodená koža sa obnoví asi do dvoch týždňov.

Liečba biolampou - stimuluje rast epitelových buniek rany, čo vedie k rýchlejšiemu zahojeniu rany. Je však dôležité používať svetelnú terapiu hlavne v ranom štádiu, ešte predtým, než sa rana uzavrie.

Pred použitím svetelnej terapie je potrebné poškodenú časť tela vyčistiť a  ožiarovať  raz denne na 6-8 minút. Priamý lúč svetla nasmerujte na ranu vo vzdialenosti  5-15 cm od povrchu pokožky (v závislosti od typu prístroja). Poraďte sa s lekárom ako používať svetelnú terapiu a či ju vôbec doporučuje použiť, nakoľko ide doplnkovú formu, ktorá dopĺňa tradičné formy liečby a nemusí byť vhodná pre každého pacienta a pre ktorýkoľvek zdravotný problém.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára